יום חמישי, 27 בספטמבר 2012

כל נדרי באמריקה

כשיצאתי משיעור הספרדית השבועי שלי, המורה חיבקה ונישקה אותי ואיחלה לי מקרב לב יום כיפורים שמח ומאושר. לא, זה לא בגלל שהיא ממקסיקו וגם לא בגלל שהיא לא יהודיה. היא נשואה ליהודי (רופא כמובן) , הבת שלה התיצבה על פי המסורת היהודית האמריקנית פעמיים בשבוע בבית הספר לעברית של אחד מבתי הכנסת הקונסרבטיבים עד לטקס בת המצווה שלה, בו היא עלתה לתורה, קראה  בפרשת השבוע ונשאה דרשה, והיא עצמה ממונה על המאכלים המסורתיים כשהם חוגגים את החגים היהודיים עם משפחה או חברים.

בבית מצאתי הודעה מחברתי קרול שהזמינה אותנו לארוחה במוצאי יום הכיפורים.  ההזמנה היתה לשש בערב. "את בטוחה בקשר לשעה?" שאלתי אותה. "הצום מסתיים בשבע וחצי אחרי השקיעה". "אני יודעת" היא ענתה לי "אבל למחרת זה יום עבודה". באמריקה, אנשים עובדים לא נוהגים לצאת או להיפגש באמצע השבוע והחגים היהודיים מפרים את השיגרה. "אם האורחים שלך הולכים לבית הכנסת הם לא יספיקו להגיע". "אף אחד מהמוזמנים לא הולך לבית הכנסת אחרי הצהרים, או בכלל" אמרה חברתי. "תשמעי", אמרתי לה, "אנחנו לא צמים". "גם אנחנו לא" היא ענתה לי ללא היסוס.  מתברר שבאמריקה נוסף חג חדש לחגי ישראל. חג מבוסס ארוחה, כמו רוב החגים , ושמו "ארוחה שוברת צום". על פי המסורת היהודית אמריקנית, משפחה וחברים מתכנסים יחדיו לשבור את הצום בארוחה חגיגית, כשהצום עצמו, אינו הסיבה למסיבה וגם לא קריטריון להשתתפות בה. הצום בקרב היהדות הלא אורתודוקסית הוא גמיש, אלסטי ואינו עמוד התווך של יום כיפור. יש הצמים עד הצהרים, יש שלא צמים בכלל. בארצות הברית למדנו שמלבד הארוחה המסיימת את הצום, שהפכה ממנהג להלכה, עמוד התווך של החג במקומותינו הוא כל נדרי, שהפך לשם נרדף לערב יום כיפור. בלוחות השנה באתרי בתי הכנסת ובמודעות המתפרסמות בעיתונים המקומיים כחודש לפני החגים הציבור מוזמן לבוא לבית הכנסת לראש השנה ולכל נדרי (Kol Nidrei).

הדירה שגרנו בה בתחילת דרכינו בגולה, בברוקליין, פרבר של בוסטון, היתה ברחוב, שבקצהו עמד (ועודנו שם)  בית כנסת קונסרבטיבי עתיק יומין בשם "קהילת ישראל", שהמקומיים קוראים לו בקיצור KI. בין כסה לעשור הרחוב המה גברים בטליתות, נשים בשמלות וכובעי מעצבים, והמדרגות העולות להיכל בית הכנסת מלאו מתפללים שיצאו לקחת אתנחתא. אנחנו, הבטנו בעולים וביורדים והרגשנו כאילו מעולם לא עזבנו את ארץ הקודש. כשבקשנו להציץ (ונפגענו) למדנו על ההבדל בתפיסת הדת בין ישראלים ואמריקנים. אתה רוצה להיות חבר בקהילה דתית? זה עולה לך ככה וככה. באמריקה יש הפרדה בין דת ומדינה, והדת איננה ממומנת על ידי המדינה כי אם על ידי חברי הקהילה. מי שחשקה נפשו להיות יהודי, או חבר בכל קהילה דתית אחרת, ישלם דמי חבר לקהילה ובנוסף יקנה כרטיס השתתפות למה שקרוי פה The high holidays , החגים שיש בהם צפיפות אוכלוסין גבוהה בבית הכנסת, קרי, ראש השנה ויום כיפור, שכמו בארץ, אלה הם החגים, המושכים להיכל גם יהודים, שבימים כתיקונם לא מבקרים בו. 

הפער התרבותי בין הישראלים והיהודים האמריקניים בא לידי ביטוי בראש ובראשונה בתפיסת הדת וההשתתפות הדתית. רוב הישראלים החילונים אינם משתפים פעולה עם הדת הממוסדת ואינם רוצים להיות חברים בקהילה הדתית. התירוצים הם רבים:  אנחנו ישראלים, הזהות יהודית שלנו ברורה לנו, הילדים שלנו יודעים עברית ממילא, התפילה זרה לנו, חלקים ממנה מתקיימים באנגלית, או בהגייה אשכנזית שלא נשמעת כמו עברית, היא שונה ממה שאנחנו מכירים בארץ, אנחנו לא מרגישים בבית ועוד, אבל הסיבה, כפי שאמר ידידי בני, בוגר תנועת בני עקיבא וחוזר בשאלה, היא, שאנחנו הישראלים לא מוכנים לשלם על שירותי דת מפני שהורגלנו לקבל אותם בחינם. בעוד הקהילה הישראלית מספקת לחבריה מענים חברתיים ותרבותיים באמצעות מוסדות פורמליים יותר ופחות, הצורך להתגודד מחוץ לבית הכנסת ובתוכו בראש השנה ויום כיפור דוחף את הישראלים הגרים פה בקביעות כמו את אלה שזה מקרוב באו לבתי הכנסת של חב"ד, שם הם  מתקבלים בסבר פנים יפות, אינם נדרשים לשלם דמי כניסה, יושבים משני עברי המחיצה בתוך עמם (ישראלים אחרים) ומשתתפים בטקס האורתודוקסי המסורתי המוכר להם מהבית.

כשיהודים נפגשים אחת השאלות הראשונות שהם שואלים זה את זה היא לאיזה בית כנסת אתה שייך. ההשתייכות לבית כנסת זה או אחר מעידה על מאפיינים שונים של המשתתפים, בינהם הזהות הפוליטית והיהודית, המקצוע, רמת ההכנסה, רמת הדתיות וההתבוללות. היהדות האמריקנית המציאה את עצמה מחדש באמצעות קהילות שונות מסורתיות יותר או פחות.   היהדות הרפורמית מתכנסת בארצות הברית בהיכלים . היהדות הקונסרבטיבית או המסורתית, שכשמה אין היא, מתכנסת בבתי כנסת ונותנת ביטוי רחב לחבריה הבאים מרקע דתי מגוון. התנועה הרה-קונסטרוקציונליסטית, כלומר בניה מחדש, או שיקום, כשמה כן היא, מהווה אלטרנטיבה לפליטי שתי התנועות הקודמות המבקשים ליצור מסורת חדשה. לצידן של התנועות הללו קיימים מיניינים וקהילות אלטרנטיביות השמים דגש על השתתפות החברים בטקס וגיבוש קבוצתי. יהיה הזרם אשר יהיה, רובה ככולה של יהדות ארה"ב חברה באחת הקהילות. 
חברתי קרול משלמת כל שנה את דמי החבר שלה לבית הכנסת אליו משפחתה "משתייכת" אך רגלה לא דרכה בו מאז בר המצוה של שני בניה (שניהם בני שלושים פלוס), אפילו לא בכל נדרי. כששאלתי אותה למה הם משלמים דמי חברות שנתיים (מדובר באלפי דולרים) היא ענתה לי ללא היסוס שיהודים חייבים להיות חברים בבית כנסת. כשלחצתי אותה היא אמרה לי שאם וכאשר מישהו במשפחתה ימות היא רוצה לדעת שיש לה למי לפנות ולהזמין שירות קבורה אצל הזרם המועדף עליה. מלבד תשלום דמי החבר השנתיים, לכל קהילה/ בית כנסת יש תורמים עשירים המאפשרים מלבד הפעילות השוטפת את בניית המשכן והאדרתו. (אצל הקהילה הנוצרית השתרש הביטוי "חור בגג" המקביל ל"שנור" שלנו, המהווה מנוף לגיוס כספים ותרומות לתיקון הגג הדולף - מילולית או מטפורית - של הכנסיה). כך נבנים אולמות מהודרים מרוצפי שיש ונרכשות יצירות אמנות יהודית בעלות ערך רב. שם התורמים מונצח, חלקים מבית הכנסת קרויים על שמם ומקום של כבוד שמור להם ולמשפחותיהם בראש השנה ובכל נדרי.

במהלך שנותינו פה התפיסה האנטי דתית ואנטי דתיים שלי, אותה הבאתי מישראל הלכה ונשחקה, והוחלפה בסקרנות ובצורך להשתייך לקבוצה. כאוהדת של קארל מארקס, שטען כי הדת היא אופיום להמונים ניסיתי הכל. בקרתי בבתי כנסת, היכלים, קהילות, ומניינים אלטרנטיבים הנושאים שמות כמו בית אל, עמנואל, סיני, בית עבודה, אור קודש, תפארת ישראל, עדת ישראל, קהילת ישראל, קהילה חדשה, יהדות הומניסטית, אבל לא מצאתי מנוחה או נחלה ובסופו של דבר ויתרתי על הצורך להשתייך לקהילות יהודית.

שנה אחת החלטתי לבדוק את כל נדרי שמציע חב"ד המיועד לדוברי עברית, כלומר לישראלים.  חב"ד, כפי שטוענת חברתי דולי, שהיא האורים והתומים שלי בעניני דת, היא הכת הכי קרובה ליהדות. כדי להכיל את קהל הישראלים הצובאים על פתחו של בית הכנסת היחיד המציע טקס בחינם לכל מי שחפץ להשתתף, הארגון שוכר מה JCC (המרכז הקהילתי היהודי) את אולם הספורט שלו. במודעה היה כתוב שהתפילה תתחיל בשש וחצי אבל ברבע לשבע אפילו הרב עוד לא הגיע . עוזריו הקימו מחיצה נמוכה בגובה החזה באמצע האולם והפנו את הקהל שהתחיל לזרום ברעש רב ובצעקות לשני צידיה, גברים לצד שבו הוקם ארון מאולתר לספר התורה, נשים לצד השני. המשתתפים ששמחו לפגוש חברים ומכרים שאת חלקם הם רואים אולי רק פעם בשנה בארוע הזה היו מאוד קולניים, צעקו מקצה אחד של האולם לקצהו, יצאו החוצה וחזרו פנימה אינספור פעמים, נתנו לילדים שלהם לרוץ בתוך האולם במהלך התפילה ולא שעו לתחנוניו של הרב שביקש מהם לשבת ולשמור על השקט. כשהרב נואש מהציבור הוא החליט להתחיל בטקס. הוא קרא למישהו שעלה לבמה המאולתרת, זה הציג את עצמו כגבאי הקהילה ,הסביר לקהל הרעשני על החשיבות הרבה של תרומה בעין יפה כדי שאפשר יהיה להקים את בית הכנסת של הקהילה הישראלית בוושינגטון והודיע שעכשיו תתקיים מכירה פומבית של עליות לתורה. אמנם בית הכנסת הוא לא המגרש הביתי שלי אבל בכל זאת הייתי מופתעת מכך שבערב יום כיפור מתנהל בבית כנסת, גם אם מאולתר, מסחר ער בעליות. " מאה דולר פעם ראשונה, האם שמעתי חמש מאות, מי הציע שש מאות, אלף וחמש מאות דולר לעליה של פתיחת הארון פעם ראשונה, שניה שלישית. עליה שניה לפרנסה טובה מי מציע מאתיים, שלוש, ארבע מאות, אלפיים דולר לפתיחת פרנסה (?) פעם שלישית. ושכל מי שזכה בעליה יזכור כמה הציע ואיזו עליה שלא נתבלבל". כך הגבאי. או אז הוצאו ספרי התורה מהארון והתחיל כל נדרי. הקהל המשיך להרעיש, הילדים התרוצצו, ההמולה היתה בשיאה, והרב, העומד ליד החזן, מכוון את תנועת האנשים ומציע להם לעבור קדימה, שם יש הרבה "כיסאות ריקות". החזן ממשיך בשלו והברדק ממשיך בשלו וזה שזכה בעליה הראשונה מסתובב בקהל, המנשק את ספר התורה משני עברי המחיצה. קמתי ונסתי על נפשי. 

אחרי הנסיון הזה נעניתי להזמנה של חברה להצטרף אליה לכל נדרי בהיכל רפורמי ששמו באנגלית  temple , כמו שמן של כנסיות רבות. הטקס מתקיים באולם גדול, הנקרא sanctuary , מקום קדוש, שבו ספסלי עץ דוגמת אלה שיש בכנסיה שבגבם יש "כיס" לסידור או מחזור לראש השנה ויום כיפור. התפילות עברו עיבוד ועריכה, קוצרו ורובן נאמרות באנגלית. ארון הקודש מוצב על הבימה שעליה עומדים מנהלי/ות הטקס: רב / רבה, חזנית, כיפה על ראשן וטלית על כתפיהן. החזנית גם מנצחת על מקהלה הניצבת מתחת לבימה ועל נגן העוגב גדול המימדים הניצב בירכתי האולם. אין הפרדה בין גברים ונשים והטקס מתקיים בשתי משמרות כדי להכיל את כל המשתתפים וכדי לאפשר לאנשים עובדים לבוא לטקס המאוחר. מנהיגי הקהילה, הרב/ה החזנים ועוזריהם מתחלקים בנטל ומנהלים את הטקסים בתורנות. הגברים לא עטופים בטליתות, כיפות הן לא חובה ואפשר לקחת אותן מתוך סל הניצב בכניסה לאולם. לילדים יש טקס נפרד המתקיים באולם אחר כדי שלא יפריעו. כל נדרי הוא הארוע השנתי המרכזי והמעצב של הקהילה. זה היום שבו השתתפות החברים מגיעה לשיאה והרב הראשי, המנהל את הטקס המרכזי נושא דרשה שהיא האני מאמין שלו, בזמן צפיית שיא, אחרי כל נדרי. הדרשה נושאת מסר פוליטי מתון העוסק ביחס התנועה הרפורמית למדינת ישראל והדורש נזהר בלשונו, שלא להרגיז את המתפללים ותורמים פוטנציאלים כמו היה מגלה טפח ומכסה טפחיים. הקהילה היהודית צריכה להיות בקורתית כלפי מדינת ישראל ובאותו זמן לתמוך בה. בכניסה לכל בית כנסת במקומותינו, יהיה הזרם אשר יהיה מוצב שלט גדול עליו כתוב : אנחנו תומכים בישראל. בדרך החוצה שמעתי אנשים מתרגשים מהדרשה. "זה היה כל כך חזק", "איזו דרשה, כל הכבוד לרב על אומץ הלב שלו". כרגיל, זר לא יבין.

השנה דחיתי הזמנה לכל נדרי בהיכל רפורמי, בבית כנסת קונסרביטיבי ובקהילה חדשה, קבוצה של משפחות מעורבות (יהודים ולא יהודים) המנגנות ושרות את התפילות וסרות למרותו של רב ספיריטואליסטי (מדי לטעמי). הצטרפתי לחברים שהתרשמו לטובה מרב בית כנסת של חב"ד שאינו מיועד לקהל ישראלי. בית הכנסת שנראה כמו בית מגורים שעבר הסבה הכיל בנוחות את הקהל, התפילה החלה בזמן, התנהלה בשקט ובסדר ואחרי כל נדרי הרב פנה למתפללים ובקש להסביר את ההיתר "להתפלל עם העבריינים" שבתחילת כל נדרי. כולנו עוברים עבירות ואם לא נתיר להתפלל עם העבריינים, בית הכנסת שלנו יהיה ריק, הוא אמר והדגיש שכולנו אחד. בדרך הביתה הקשבתי לשירים מתפילות יום הכיפורים שקיבלתי מדולי וחשבתי על ענין האחדות ביהדות על כל זרמיה וביטוייה השונים.

במוצאי יום כיפור עת שברנו את הצום עם חבורה שבה אף אחד לא צם, שוחחתי עם אחד האורחים, שבא מבית חרדי מניו יורק והתפקר לפני שנים רבות. כיום הוא חבר בבית כנסת קונסרבטיבי שם הוא קורא בתורה כל שנה ביום השני של ראש השנה. בשנה שעברה לא פנו אליו בבקשה לקרוא בתורה וכשהוא פנה לרב לשאול מה השתנה החג הזה מכל החגים נאמר לו שהם החליטו לעשות רוטציה ולתת לצעירים הזדמנות להשתתף. ביום הראשון של החג הוא הלך לבית הכנסת וראה שהתורן הקבוע של היום הראשון של החג לא הוחלף בצעירים. לשאלתו, הרב ונציגיו ענו שאמנם הם החליטו על רוטציה אבל הקורא הזה הוא בן למשפחה ותיקה ומיוחסת, התורמת לבית הכנסת. בכל מקום יש פוליטיקה הוא הסביר לי. השנה, החבר המיוחס לא קרא בתורה ביום הראשון של החג. כששכני לשולחן שאל מה יום מיומיים ענו לו בבית הכנסת שהאיש חלה בסרטן. יש צדק, הוא סיכם את הסיפור ואמר: "הרגשתי שמגיע לו". צדק הרב. כולנו עבריינים ואנחנו אחד. אין דבר המאחד אותנו יותר מהשמחה לאיד. גמר חתימה טובה. 

יום שישי, 14 בספטמבר 2012

עוף גוזל או הכן ילדך לקולג'

לפני שבוע משפחתנו המצומצמת פה בנכר עברה טקס חניכה תרבותי והפכה באחת לאמריקנית.
זה לא היה הראיון ברשות ההגירה לשם קבלת האזרחות, וגם לא טקס האזרחות עצמו, אותו עברנו לפני שנתיים, לא עמדנו בשלוש לפנות בוקר לפני חנות שמציעה מבצע הוזלות ענק בין שש לשבע בבוקר וגם לא השתתפנו בבר-ב-קיו מסורתי לכבוד חג "יום העבודה" בסוף השבוע הראשון בספטמבר.

האירוע המעצב שבו הפכנו לחלק אינטגרלי מהעם האמריקני היה ליווי הילד לקולג', שזה הדבר הכי קרוב לליווי הילד לבקו"ם, יחי ההבדל הקטן. המתגייסים הטריים יודעים שתוך שבוע, מקסימום שבועיים, הם ישובו הביתה עם הקיטבג שלהם, ימסרו את הכביסה להורים עם הוראות תיקון, קיצור וגיהוץ ויצאו לבלות עם החברה בסופשבוע. הסטודנטים עוברים טירונות מסוג אחר ורובם לא ישובו הביתה עד סוף הסמסטר למעט סופשבוע ארוך בחג ההודיה, בסוף נובמבר, שלושה חודשים אחרי תחילת הלימודים.

כל החברים של איתי כבר עזבו את הבית באמצע אוגוסט בדרכם לקולג' והוא נשאר לבדו בודד במערכה ממתין בייאוש לתאריך ההתיצבות שלו. כפי שאמר המשורר (ביאליק) "כולם נשא הרוח,  כולם סחף האור, שירה חדשה את בוקר חייהם הרנינה, ואני גוזל רך, נשתכחתי תחת כנפי השכינה". אף אחד לא נמצא בעיר, אפילו הסטודנטים שלומדים באוניברסיטת המדינה שלנו, הנמצאת  פה מעבר לפינה אינם. רובם ככולם גרים במעונות ורוצים לעבור את מה שקרוי במקומותינו: חויית הקולג' , the college experience . הילד לא הולך לצבא, אבל הוא מתגייס לצבא הסטודנטים הממלאים בימים אלה בהמוניהם את הקמפוסים, הקפיטריות,  מעונות הסטודנטים, החדרים, הדירות, והבתים השכורים.

לא מזמן הייתי עדה לשיחה בין כמה אימהות, כולן זה עתה שילחו את גוזליהן מהקן, כולן מנגבות דמעה או יותר מעינהן. אחת מהן סיפרה בעצב על סוף השבוע האחרון בו היא ובעלה הסיעו את הבת לקולג'. היא נאנחה ואמרה שהבת תחסר לה, שהיא מרגישה שהיא איבדה את החברה הכי טובה שלה ושיהיה לה קשה מאוד בלעדיה. "לאן הסעתם אותה?" שאלה אחרת. "לאוניברסיטה הקתולית". האוניברסיטה הקתולית בוושינגטון הבירה נמצאת במרחק חצי שעת נסיעה מהבית, כולל פקקים. האוניברסיטאות מעמידות בפני הסטודנטים הטירונים בשנה א' שתי אפשרויות. הם יכולים לגור במעונות תחת עינם הפקוחה של הרס"רים, סטודנטים בוגרים שתפקידם לשמור על הסדר , או שהם יכולים להישאר ולגור בבית ההורים. הסטודנטים הגרים קל"ב לא רוצים הנחות, כולם רוצים לגור בבסיס סגור ולעבור את החוויה האוניברסיטאית המעצבת את חיי הצעיר האמריקני , שאינה שלמה ללא המגורים במעונות, היחסים המיוחדים והנצחיים הנוצרים בין שותפים לחדר, המסיבות , ההתהוללות, וכל מרכיבי הזהות המיוחדים לאוניברסיטה זו או אחרת ששמה יצא למרחוק.

בניגוד לליווי המתגיסים לאוטובוס המסיע אותם לבקו"ם, הליווי של הסטודנט לאוניברסיטה לא מסתכם בהסעה. מרגע שהורי הסטודנט שילמו את המקדמה על חשבון שכר הלימוד תיבת הדואר הפיזית והאלקטרונית שלהם עולה על גדותיה מרוב מידע בנושא "הכן את ילדך לקולג'"  הנשלח מבית הספר ומכיל עצות מועילות. בקטגוריית "הכן את ילדך ליציאה מהבית"  בחוברת המקוונת הנושאת את השם : להיות הורים מוצלחים לסטודנטים בקולג' , מופיעה רשימה של שינוים מהותיים אותם יאלצו הסטודנטים לעשות בחייהם וקשיים העומדים בפניהם: לגור בחדר אחד עם אנשים לא מוכרים שאותם הם לא בחרו, להשתמש בשירותים ומקלחת משותפת, להסתדר לבד בעיר חדשה, להיות לראשונה מחוץ לבית זמן ממושך, להתנהל מול אנשים מבוגרים ולנהל בעצמם את זמנם ואת עניניהם, לנהל תקציב וכסף, לבשל ולדאוג לצרכיהם, לשלם חשבונות, ללמוד חוקים חדשים ובנוסף ללמוד, להכין שיעורים,  להמשיך להשתתף בפעילויות כמו ספורט, מוסיקה, אמנות, והתנדבות. קטגוריות אחרות של עצות מועילות המכינות את ההורים ואת הסטודנטים שהם משלחים לקראת המעבר הצפוי עוסקות בסוף השבוע של הליווי והמעבר, התמודדות עם סטודנטים המתגעגעים הביתה, תמיכה ועזרה לסטודנט בסמסטר הראשון, הכנה לקראת ביקור  ההורים הראשון , כחודש אחרי תחילת הלימודים (את הדמיון לצבא כבר הזכרנו?). לצד המידע המועיל המרוכז בחוברת להורים פורסמה התוכנית לסוף השבוע הראשון הכוללת קבלת פנים, הרשמה, סידורים, מפגשים עם בעלי תפקידים שונים בקולג', סיורים בבוסטון ועוד.

מצוידים בכל המידע הדרוש התחלנו בהכנות למסע הנפשי, רגשי וגיאוגרפי. במהלך החופש הגדול עשינו כמצוות היועצים והעברנו אל איתי אחריות לניהול עניניו. לראשונה בחייו הוא סידר את החדר שלו, למד לנקות שירותים (הוא אמר ששיעור אחד מספיק לו), הכין לעצמו כמה ארוחות מ"ספר הבישול לסטודנט המורעב", ששירה שלחה לו , פתח חשבון בנק שיש לו סניפים רבים בבוסטון, הצטיד בכרטיס אשראי, ניהל את עניניו מול הקולג', פנה לרופא כדי לקבל את האישורים הרפואים והחיסונים הדרושים (כבר אמרתי שהקולג' מזכיר תהליך גיוס, לא?) , לקח את כל הבגדים שלו למכבסה שהחזירה אותם נקיים, מגוהצים ותלוים על קולב כדי לחסוך מעצמו את הטיפול בהם בביתו החדש, שמח מאוד לקבל מתנות ושוברי מתנה מחברים שלנו שבאו לאחל לו דרך צליחה והכין את עצמו לקראת המעמד.

בערב שלפני הנסיעה, העמסנו על המכונית שלנו תיקים, קופסאות וכלי נגינה, ונוכחנו לדעת שהפסנתר החשמלי (מקלדת כפי שאומרים במקומותינו) לא נכנס לתא המטען. ""תביאו את הפסנתר איתכם כשתבואו לביקור הורים" אמר איתי. "בסדר" אמר יניב. "מה בסדר"? שאלתי אני. הפסנתר לאיתי הוא כמו אייפון לאחיותיו, שד לתינוק, מכונת התפירה לרותי, מים לצמח, מכחול לאמן, רובה לחייל, אי אפשר להפריד בינהם, בעיקר לא בתקופת ההסתגלות. בזמן שאנחנו מדסקסים את הבעיה, איתי, כהרגלו, יושב עם אוזניות ודופק על הקלידים של הפסנתר הסורר.
יניב ואני מחליפים מבטים. אולי עוד נספיק ללכת לסוכנות השכרת רכב ולשכור אוטו גדול?  לא, מאוחר מדי. "יש לי רעיון" אמרתי. אני אחפש כרטיס טיסה לאחד וכך נפנה את המושב האחורי לפסנתר. "אני לא טס" אמר איתי, שונא טיסות ידוע. "אני לא נותן לך לנהוג את כל הדרך לבד" אמר יניב, אביר ידוע. וכך בחצות, קניתי לעצמי כרטיס טיסה וחסכתי לעצמי שמונה שעות נסיעה (לא כולל פקקים).

עם הגיעם לפאתי בוסטון נתקעו הגברים מאחורי מאות טנדרים, ומשאיות להובלה עצמית, כולם עושים את דרכם אל ובתוך העיר שהיתה כמרקחה. כל שנה באחד בספטמבר, היום בו מתחילים הלימודים באוניברסיטאות וכשמונים אחוז מחוזי השכירות בעיר, כרבע מליון סטודנטים מסתערים על העיר המאכלסת כשישים מכללות ואוניברסיטאות, נכנסים לדירות, עוברים מדירה לדירה או עוזבים אותן כשהם משאירים ברחובות ערימות של פריטי ריהוט שהם צריכים לפנות מהן לטובת סטודנטים אחרים שלוקחים משם את מה שדרוש להם. נתקלנו בתופעה המרתקת הזאת כשעברנו לארה"ב לפני 15 שנים ויחד עם משפחות אחרות שהגיעו לשנה או שנתיים נברנו בערמות הענק האלה ונעזרנו בהן לריהוט דירתנו. 
האחד בספטמבר מכונה על ידי התושבים "חג המולד של אלסטון" על שם השכונה בה מרוכזים רוב הסטודנטים והחברות המשכירות את משאיות ה UHaul לנהיגה והעמסה עצמית מזהירות את השוכרים מפני נסיעה בכבישים מסוימים המיועדים למכוניות אך לא למשאיות.
בשדה התעופה נתקלתי בחויה דומה, מאות סטודנטים שהגיעו באותו יום גדשו את השדה על מזוודותיהם ותיקיהם, וחסמו את המושבים ואת המעברים באוטובוסים וברכבת התחתית.

השארנו את איתי במעונו החדש ונפגשנו איתו למחרת בבוקר בקולג' , שם היתה צפויה לנו תוכנית עמוסה. כל האזור המה סטודנטים חדשים, בני משפחה וסטודנטים ותיקים שקיבלו את פניהם בשירה ונגינה כמו גם נציגי חברות ומוסדות שחילקו מידע בנושא בריאות, ביטוח, בנקים, והכי חשוב : אוכל! קדימה אוכל.
סטודנטים הגרים במעונות חייבים לקנות מה שקרוי במקומותינו : תוכנית האכלה (food plan)  מלאה המקנה להם שלוש ארוחות ביום באולם האוכל / קפטריה של האוניברסיטה כדי להבטיח שהם יאכלו גם כשהם לא גרים בבית. חדר האוכל פועל בשיטת אכול כפי יכולתך, מה שמסביר את הסטטיסטיקה לפיה סטודנטים בשנתם הראשונה בקולג' מעלים 7 קילו במשקל. סטודנטים שאינם גרים במעונות יכולים לקנות תוכנית ארוחות בהתאם לסדר היום שלהם והם יכולים לבחור בין חבילה של 60, 120 ו 200 ארוחות לסמסטר במחיר מציאה של $6 לארוחה.                                                          

הסטודנטים ובני משפחותיהם הוזמנו לאכול בחדר האוכל שהציע להם באותו יום  דוגמאות מארוחות בוקר צהרים וערב כדי שיתרשמו מההיצע וייצרו ביקושאם יש 1000 סטודנטים חדשים בשנה א',  ולכל אחד היו בממוצע כשני אורחים באותו יום, ביה"ס האכיל ללא תשלום כ 3000 פיות, כפי יכולתם. אם איתי יאכל לפי יכולתו, לנו זה יעלה יותר.

אחרי הצהרים הוזמנו לאולם הקונצרטים של בית הספר שם  קיבלו את פני הסטודנטים החדשים בברכות נשיא בית הספר, נציגים של הסגל האקדמי, הסטודנטים וסטודנטים לשעבר, שהם המאגר החשוב ביותר באוניברסיטאות אמריקניות כי הם מהווים את המקור העיקרי לתרומות.
קבוצת מתופפים אנרגטית הובילה את האורחים החשובים, שהצטרפו בשמחה לשירה אל הבמה.

לאחר הנאומים התקיים קונצרט שבו שלושה אנסמבלים של סטודנטים הציגו את הרב תרבותיות של המוסד כשהם מנגנים ושרים מוסיקה הודית מודרנית, מוסיקה אונגרדית וג'אז.

בסוף היום, כל הסטודנטים החדשים קיבלו את כרטיס הסטודנט המגנטי שלהם, המאפשר להם כניסה לספריות, לחדרי אימון שניתן לטעון אותו בכסף ולהשתמש בו לתשלום תכנית האכלה, קניית ספרים בחנות הקמפוס, קניית ציוד מוסיקה בחנות הסמוכה לקמפוס,  קונצרטים ועוד וגם את מערכת השעות לסימסטר הראשון. ההורים קראו שוב את הפרק בחוברת ההכנה להורות מוצלחת העוסק בפרידה מהסטודנט : החליטו מראש על שעת הפרידה, אל תמתחו את הרגע הקשה, עשו משהו נחמד עם הסטודנט שלכם לפני שאתם עוזבים, אל תעירו לו על הבלגן בחדר, הפסיקו להתנהג אליו כאל ילד, התחילו להתנהג אליו כאל בוגר, אל תדברו בשמו ואל תענו במקומו כשמישהו שואל אותו משהו ותסמכו עליו שיידע לנהל את עניניו.
לפני שנפרדנו לשלום הזכירו לנו שצריך לתת לגוזלים לגדל כנפיים,  לשחרר אותם לחופשי ו....לחזור בעוד חודש ל ביקור הורים מאורגן מסודר ומתוקתק כמו כל דבר באמריקה.

עוף גוזל!